Jouw account | Logout | Intro: de wetenschap achter goede relatiesSESSION MADE? =

Welkom in je trainingsomgeving

Welkom in jouw trainingsomgeving! We hopen dat jij je hier thuis zult voelen. Op deze pagina willen we je vertellen wat je van ons kunt verwachten. In elke relatie is het fijn en nuttig om verwachtingen helder te hebben. Ook in die van ons. Vandaar dat we je adviseren dit stuk niet over te slaan. Dat helpt misverstanden en teleurstellingen te voorkomen.

Wij (Tila en Marcelino) hebben samen zo’n 40 jaar ervaring op het gebied van (relatie)therapie, wetenschappelijk onderzoek en training. We weten wat er te koop is, waar mensen tegenaan lopen en wanneer iets werkt of niet. Maar uiteraard zijn wij ook niet uitgeleerd: we blijven onze trainingen en testen en verbeteren.

Zo veel te leren, zo weinig tijd!

Omdat wij al zo lang bezig zijn met ‘liefde’ zitten onze hoofden boordevol informatie en kennis. Niet alles is relevant voor jou. Om het voor jou interessant en praktisch te houden hebben we een selectie moeten maken van inzichten, onderzoeken en voorbeelden. Maar dan nog blijven er veel interessante weetjes en inzichten over. En iets dat voor jou relevant is dat voor een ander niet, en andersom. Hierom hebben we onderscheid gemaakt tussen basisteksten en ‘verborgen’ teksten. Zo kun jij ook meebepalen wat je nuttig vindt. Er zijn twee soorten verborgen tekst:

Ik ben een voorbeeld van uitvouwbare tekst (klik op mij om mij te begrijpen)!

Achter de roze kop met pijltjes staat een tekst zoals deze verborgen. Soms vind je hier het antwoord op een vraag die we jou hebben gesteld. Vaker lees je hier een voorbeeld die extra verdieping geeft aan de alinea’s daarvoor.

Als jij het gevoel hebt dat het niet interessant of relevant voor je is dan kun je het overslaan.

In de teksten staan soms pop-ups verstopt zoals deze (klik op mij!)

We houden dat je snel went aan onze stijl van lesgeven. In de alinea’s hieronder willen open zijn over wij jou wel en niet bieden. We willen het alvast niet op ons geweten hebben dat jij je achteraf bekocht voelt. Iets dat helaas vaker gebeurt in de wereld van de psychologie en zelfhulp: er is namelijk veel gebakken lucht in omloop!

Dus, wat kun jij van ons verwachten?

Eerlijke inzichten gebaseerd op wetenschap, geen gebakken lucht

Als jij je kapotte fiets naar de fietsenmaker brengt, dan weet je dat het werk is gedaan als je daarna veilig naar huis fietst. Maar wat krijg je eigenlijk als je naar een psycholoog, coach of zelfhulpgoeroe gaat? En hoe weet je of het jouw geld waard was?

Onderzoek laat zien dat alleen al het placebo-effect genoeg kan zijn om jou vertrouwen en motivatie te geven je leven anders in te richten. Onzintherapieën werken daarom soms even goed als standaard therapieën. Dat is niet zo gek. Coaching is geen hogere wiskunde en zelfs onzinnige theorieën en dubbelzinnige uitspraken kun je zo interpreteren dat je er iets voor jezelf uithaalt. Als jij maar gelooft dat het werkt! Mede hierom is coaching een lucratief beroep voor gebakken-lucht-verkopers met een goede marketing. Zolang er maar voldoende cliënten met een glimlach vertrekken. Wees gerust: wij hebben hogere verwachtingen van onze diensten.

Ons werk is zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dat is kennis waar je écht op kunt bouwen omdat het de toets van rigoureus wetenschappelijk onderzoek heeft doorstaan. Laat de term ‘wetenschappelijk’ je niet afschrikken. Toegegeven, in het dagelijks leven vertalen we de lust die we voelen niet als een voorkeur voor geschikte genen, of het prettige en spannende gevoel van een flirt als een kleine neuronenstorm in ons brein. Gelukkig maar, want dat staat je gevoelens alleen maar in de weg. Toch hebben wetenschappelijke onderzoeken jou bruikbare dingen te zeggen over hoe jij jouw liefdesleven beter kunt vormgeven.

Wist jij bijvoorbeeld dat je, lopend op een instabiele hangbrug, een toevallige voorbijganger waarschijnlijk aantrekkelijker zou vinden dan wanneer je diezelfde persoon op de begane grond zou tegenkomen? Hier het antwoord!

Geen allesomvattende theorie die alles oplost
Zelfhulpgoeroes beloven vaak anders, maar er zijn helaas geen ‘one size fits all’-strategieën die voor iedereen werken. Mensen zijn te complex, te verschillend, en hun relaties uiteraard nog meer. Hierom zijn zelfkennis, opmerkzaamheid en goede communicatie zo belangrijk. Het verschil tussen een gelukkig of ongelukkig liefdesleven zit hem soms in details, nuances en toevalligheden. Kleine verschillen in woordkeuze en taalgebruik kunnen soms leiden tot een totaal andere uitkomst.

Het verschil kennen tussen open en gesloten vragen kan maken dat je in de ene uitkomst aan het zoenen bent, terwijl je in de andere teleurgesteld naar huis rijdt. Wij willen dat je meer oog krijgt voor de onzichtbare processen die aantrekkingskracht, lust, vertrouwen, hechting en een prettig samenzijn beïnvloeden. Op die manier kun jij zelfstandig je relaties vormgeven en gaandeweg bijsturen, op een manier die bij jou past. Je krijgt van ons dus geen grootse, alomvattende theorie die alles zal oplossen.

We helpen jouw je eigen ‘relatieregels’ in kaart te brengen en die goed te kunnen communiceren. Dat helpt jou in de juiste relatie te komen en te blijven.

Opheldering van veel voorkomende misverstanden die liefde saboteren
Mensen wijten gebrek aan succes in de liefde vaak aan hun uiterlijk, status, het gehele man- of vrouwvolk, of andere kenmerken die grotendeels buiten hun controle liggen. Soms klopt dat deels, maar meestal zijn er blinde vlekken aan het werk. Iemand ziet dan niet hoe een matige communicatiestijl of verkeerde focus de issues in stand houdt. Dat is goed nieuws. Aan je uiterlijk kun je weinig veranderen, aan de manier waarop je communiceert, partners kiest en omgaat met ergernissen wel. Die is grotendeels aangeleerd.

Fabels en romantische illusies geven misschien hoop en vertrouwen, maar maken de liefde vaak ook onwerkbaar, af en toe zelfs tot een hel. Onze training geeft daarvan vele voorbeelden, ter lering en vermaak. Je herkent er vast een paar uit je eigen leven. Maar vooral stellen wij hier concrete en werkbare adviezen tegenover die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek, en die jou op weg helpen naar een fijner liefdesleven.

Tot slot een waarschuwing en een disclaimer!

Waarschuwing: werk aan de winkel!
Tot slot verwachten we ook iets van jou. Of nou ja, we willen je vooral waarschuwen voor de Grote Valkuil  waarin wij talloze cliënten hebben zien wegglijden. Het werken aan een beter leven is geen magie. Alleen maar positief denken, visualiseren en inzichten vergaren is niet genoeg. Als jij wilt dat de training jouw liefdesleven daadwerkelijk positief beïnvloedt dan zit er niets anders op dan ervoor te werken: de opdrachten uitvoeren; oefenen met nieuw gedrag, en dat herhalen. De Koninklijke Route naar Verandering is vooral… je gedrag veranderen. Dingen anders doen dan je voorheen deed, en dat volhouden totdat het nieuwe gedrag natuurlijk en vertrouwd voelt. Wij zullen je daarbij helpen, want we kennen de excuses, hersentrucs en blinde vlekken die jouw goedbedoelde pogingen kunnen saboteren.

Disclaimer: wetenschap is werk in uitvoering
Tot slot is het goed te beseffen dat er veel vraagtekens zijn als het om liefde gaat. Nogmaals, wetenschap is een proces van voortschrijdend inzicht, en de werkelijkheid is altijd genuanceerder en complexer dan losse onderzoeken doen vermoeden. Daardoor kan het zijn dat sommige onderzoeken achterhaald zijn, en dat we daarom sommige teksten aanpassen. Ook zullen wij er voor de leesbaarheid soms voor kiezen om de mitsen en maren van een onderzoek weg te laten (en bijvoorbeeld ongenuanceerd te ‘discrimineren’ tussen mannen en vrouwen als wij een verschil in liefdesstijl of voorkeur bespreken). Weet dat wij ons bewust zijn van uitzonderingen en nuances, maar vooral zeggen waar het statistisch gezien op staat. Mocht jij je hierdoor onheus bejegend voelen, laat ons dit weten! Wij streven ernaar zo inclusief mogelijk te zijn en willen niemand buitensluiten.

Weet ook dat de liefde gevarieerder, mysterieuzer en grappiger is dan hoe wij haar wetenschappelijk gezien beschrijven. We zijn regelmatig verbaasd hoe liefde opbloeit tussen de meest uiteenlopende mensen, in heel verschillende uitingsvormen. Het mooie van liefde is dat ze waarschijnlijk altijd een beetje mysterieus en ongrijpbaar blijft. De belangrijkste les is dan ook om er met volle teugen van te kunnen genieten als de liefde er eenmaal is.

We hopen dat je, behalve meer succes in de liefde, ook veel plezier en verwondering zult ervaren terwijl je meer over jezelf en de liefde leert. Uiteraard staan we altijd open voor jouw vragen en feedback.

Tila Pronk en Marcelino Lopez, zomer 2021